Filterske stanice

Filterske stanice su uređaji namenjeni za otprašivanje svih vrsta prašina sa radnih mašina, presipnih mesta, pretovarnih mesta i ostalih mesta gde nastaje prašina. U zavisnosti od kapaciteta, sa filterskim stanicama se može uspešno otprašivati više proizvodnih mašina istovremeno, a sakupljena prašina se izdvaja u sabirne vreće ili posude dozatorom, pužem. Pogodne su za otprašivanje manjih stolarskih radionica.

Sastoji se od nosive konstrukcije, filterske sekcije i uređaja za otresanje vreća, sabirnih vreća. Uz filtersku stanicu se uglavnom naručuje i odgovarajući ventilator. Otresanje filterskih vreća se može ostvariti ručno, vibromotorom, elektromagnetnim ventilima, ventilatorima. Koji će se način primeniti zavisi od više tehnoloških faktora.

Filterske stanice se mogu povezivati u grupe radi povećanja kapaciteta. Montiraju se prema raspoloživom prostoru unutar samog proizvodnog prostora ili van njega, za oslanjanje i montažu filterskih stanica nije potreban poseban temelj. Po potrebi se može montirati i iznad briket prese ili silosa.

Kapacitet filterskih stanica se kreće od 2.000 do 20.000 m3/h otsisanog vazduh